SUPERPRZEPIS

Zupa serowa z grzankami.

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Zupa serowa z grzankami. Więcej zdjęć (5)

Wprawdzie kaloryczna, ale szybka i przepyszna :)

Składniki:

Zupa serowa z grzankami.

 

  • czerstwe bułki na grzanki
  • 10 dag dowolnej wędliny – u mnie żywiecka
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego
  • 1 bulionowa kostka warzywna (nie więcej, bo zupa może być za słona)
  • 2 serki topione 100 g o ulubionym smaku – u mnie gouda
  • pieprz
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z grzankami.
Bułki pokroić w niedużą kostkę, wsypać na suchą patelnię i smażyć na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż grzanki staną się rumiane i chrupiące. Wędlinę pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić wędlinę, a po chwili smażenia dodać cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli dodać czosnek i wszystko razem jeszcze chwilkę smażyć. W rondlu zagotować 1 litr wody, dodać kostkę warzywną i dwa serki topione. Gotując na wolnym ogniu rozgnieść serki – najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Następnie mieszać aż do rozpuszczenia się grudek. Przetestowałam, że najwygodniej to robić zwykłą sprężynową trzepaczką do jajek. Do rondla dodać zeszkloną cebulę z wędliną, doprawić pieprzem. Podgrzewać razem jeszcze przez kilka minut, aż smaki się przenikną. Podawać z grzankami, posypaną posiekanym koperkiem.
Zupa serowa z grzankami.
Bułki pokroić w niedużą kostkę, wsypać na suchą patelnię i smażyć na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż grzanki staną się rumiane i chrupiące.
Zupa serowa z grzankami.
Wędlinę, cebulę i czosnek usmażyć na klarowanym maśle.
Zupa serowa z grzankami.
W rondlu zagotować 1 litr wody, dodać kostkę warzywną i dwa serki topione.
Zupa serowa z grzankami.
Mieszać aż do rozpuszczenia się grudek. Przetestowałam, że najwygodniej to robić zwykłą sprężynową trzepaczką do jajek.

Tagi:

zupa wędlina