Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Zupa serowa z klopsikami z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupka bardzo sycąca, idealna na zimne dni ;)

Zupa serowa z klopsikami z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa serowa z klopsikami z indyka

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 l bulionu warzywnego (jeśli nie mamy, to ugotujmy na świeżo)
  • 4 serki topione 150g smaki ulubione
  • 10 dkg sera żółtego np radamer
  • 100 ml śmietanki słodkiej 12%
  • 1 por
  • ok 100g makaronu np świderki
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z klopsikami z indyka
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawiamy solą i pieprzem. Lepimy kulki wielkości orzecha i obsmażamy na oliwie na złoty kolor. Na oliwie przesmażamy pokrojony w półplasterki por. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy klopsy, aby się chwilę pogotowały. Z bulionu odlewamy ok 2 chochelki, dodajemy serki topione i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (można po prostu zblenderować). Wyjmujemy z bulionu klopsy, dodajemy rozmieszane serki z bulionem, dodajemy starty ser żółty, por i całość zagotowujemy. Na koniec dodajemy śmietankę i już nie gotujemy. Zupę doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente, natkę siekamy drobno. Ugotowany makaron dodajemy do zupy. Do talerza wkładamy klopsy, całość zalewamy zupką z makaronem, posypujemy natką.
Zupa serowa z klopsikami z indyka
Z mięsa jajka i bułki tartej oraz przypraw robimy małe kulki
Zupa serowa z klopsikami z indyka
Klopsy obsmażamy na złoto i dogotowujemy w bulionie
Zupa serowa z klopsikami z indyka
Pokrojony por przesmażamy na oliwie do zeszklenia
Zupa serowa z klopsikami z indyka
Serki topione mieszamy z bulionem dodajemy potarty ser żółty