mr19871

mr19871

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Zupa serwatczanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa idealna na Święta Wielkanocne.

Zupa serwatczanka

Składniki:

Zupa serwatczanka

 

  • 1,5 l serwatki
  • 0,5 l wywaru na wędzonce
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek utartego chrzanu
  • 35dag wędzonego boczku
  • 35dag wędzonej kiełbasy
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zupa serwatczanka
Do garnka wlewamy serwatkę, wywar z wędzonki i dodajemy łyżkę tartego chrzanu, całość zagotowujemy.Następnie boczek i kiełbasę kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do wywaru doprawiamy masłem, i gotujemy całość na małym ogniu. Z jaj oddzielamy żółtka, białka siekamy i dorzucamy do zupy. Odłożone żółtka wkładamy do nie wielkiej miski zalewamy 2-3 łyżkami wywaru i ucieramy wszystko razem na płynną masę i wlewamy do zupy.Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i resztkami tartego chrzanu.
Smacznego.

Tagi:

kielbasa