prezes

prezes

Kucharz
[Przepisów: 21]

zupa śledziowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

postna zupa ale ma swój urok...

zupa śledziowa

Składniki:

zupa śledziowa

 

  • 2 śledzie solone"mleczaki"
  • cukier 3 łyżki
  • ocet
  • 2 litry przegotowanej wystudzonej wody
  • sól
  • pieprz
  • 0/5 litra gęstej śmietany30%
  • 3 pokrojone w drobną kosteczkę cebule
  • ziemniaki w mundurkach

Sposób przygotowania:

zupa śledziowa
śledzie wymoczyć,oczyścić,pokroić na 3 części cebulę,cukier,sól,pieprz i oczyszczony" mlecz "utrzeć drewnianą pałką,dodać wodę,śmietanę doprawić octem,zupa musi być dość kwaśna,włożyć pokrojone śledzie,ziemniaki gotujemy w mundurkach,obieramy z łupin NIE KROIMY,.zupę podajemy schłodzoną do tego posolony ziemniak"w łapę" i chyba to zapamiętałam z dzieciństwa....smacznego

Tagi:

śledzie