Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Zupa śledziowa na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa na Wielki Post i nie tylko... :)

Zupa śledziowa na zimno

Składniki:

Zupa śledziowa na zimno

 

  • Kilka filetów śledziowych
  • 3 duże cebule
  • zimna, przegotowana woda
  • ocet
  • śmietana 12%
  • 1 szklanka maslanki
  • sól i pieprz
  • kilka ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Zupa śledziowa na zimno
Filety śledziowe należy przepłukać, ułożyć w garnku wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Niecałą szklankę przegotowanej, zimnej wody łączymy z octem ( 2 łyżki stołowe) i zalewamy śledzie. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 20 minut. Potem wlewamy śmietanę, maślankę i dokładnie mieszamy. Jeśli będzie za gęste, można dolać trochę mleka, jeśli chcemy bardziej kwaśne - dodajemy octu. Ja lubię na kwaśno, ale do zupy równie dobrze można wsypać odrobinę cukru - wtedy smak będzie łagodniejszy. Ziemniaki gotujemy koniecznie w mundurkach i podajemy je gorące na osobnym talerzu... :) Polecam.