Książka Kucharska: Smaki Japonii

Zupa sojowa z tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Por umyć i pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić na ćwiartki...

Zupa sojowa z tofu

Składniki:

Zupa sojowa z tofu

 

  • Na 4 porcje
  • 1 cienki por
  • 4 grzyby shitake
  • 800 ml dashi (bulion z wodorostów)
  • 200 g twardego tofu
  • 80 g czerwonej pasty miso (pasta sojowa)
  • 2 łyżki mirin
  • sól
  • listki kolendry do przybrania

Sposób przygotowania:

Zupa sojowa z tofu

1. Por umyć i pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić na ćwiartki. Dashi doprowadzić do wrzenia, włożyć pora oraz grzyby i gotować przez 3 minuty.


2. Tofu pokroić w kostkę. Do miso dodać nieco wywaru i wymieszać. Dodać tofu i pozostawić na 4 minuty. Dodać mirin, zupę wymieszać, posolić do smaku i posypać listkami kolendry.


1 porcja: 190 kcal


Przepis pochodzi z książki Sushi Marlisy Szwillus

Wydawnictwo: Hachette Livre