cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Zupa śródziemnomorska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czas pożegnać zimę i wykorzystać stare zapasy warzyw straczkwych przygotowując pyszną kremowa zupę.

Zupa śródziemnomorska Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa śródziemnomorska

 

  • /2,3 porcje/
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g mieszanki warzyw strączkowych składającej się/ mniej więcej w
  • oczko, mungo, soczewica czerwona, zielona groch zielony i żółty połówki ,bób połówki oraz kasza jęczmienna

 

  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży majeranek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa śródziemnomorska
Warzywa strączkowe należy namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc. -Marchew i seler obrać i pokroić w drobniutką kostkę. -Cebulę posiekać i poddusić na łyżce oliwy w garnku ,w którym będzie gotowała się zupa. - Dodać czosnek, pokrojone warzywa, liść laurowy/pod koniec gotowania wyjąć/. -Warzywa krótko podsmażyć, dodać namoczoną, odsączoną mieszankę, po czym zalać gorącą wodą w takiej ilości by przykrywała warzywa/ wodę należy uzupełnić w trakcie gotowania, aż do otrzymania żądanej gęstości zupy/. - Gotować do miękkości fasoli/ ok.30-40/ min. -W czasie gotowania niektóre warzywa , głównie soczewica, która gotuje się najszybciej, rozpadnie się, dzięki czemu dodatkowo , naturalnie zagęści zupę. - Zupę należy od czasu do czasu mieszać aby zapobiec jej przypaleniu. -Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami. -Jeśli ktoś lubi zupę można zmiksować w całości lub częściowo. -Zupę udekorować świeżymi listkami majeranku, można posypać parmezanem/ wrzuciłam małe kawałki sera /.
Zupa śródziemnomorska
Gotową lub przygotowaną wg własnego gustu mieszankę warzyw strączkowych namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc.