Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa szczawiowa na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa szczawiowa jest smaczna na zimno i na ciepło

Zupa szczawiowa na zimno

Składniki:

Zupa szczawiowa na zimno

 

  • 40 dag szczawiu,
  • 4 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki koperku siekanego,
  • 4 łyżki natki pietruszki,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa na zimno
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Szczaw umyć, wrzucić do 1 szklanki wrzącej wody. dodać szczyptę soli i gotować bez przykrycia około 2 minuty, zdjąć z ognia, ostudzić i zmiksować. Zimny zmiksowany szczaw połączyć z jogurtem, dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek, przyprawić do smaku solą i cukrem, wymieszać, oziębić. Ćwiartki jajek ułożyć na talerze, zalać zimną zupą.