paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Zupa szczawiowa z grzankami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna zupa lekka ale i lekko kwaskowa zahartowana śmietaną podana z jajkami gotowanymi na twardo oraz grzankami z chleba.

Zupa szczawiowa z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowa z grzankami

 

  • skrzydełka kurczaka 5 szt
  • włoszczyzna 1 pęk
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kucharek do smaku
  • maggi do smaku
  • szczaw świeży 1 pęk
  • śmietana 0,5 szkl
  • masło 1 łyżka
  • cukier do smaku
  • chleb 4 kromki
  • jajka 5 szt

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z grzankami
Ze skrzydełek kurczaka i włoszczyzny ugotować bulion. Masło roztopić i poddusić na nim opłukany, osuszony i pokrojony szczaw tak by puścił sok.

Szczaw przełożyć do zupy i gotować około 8-10 minut. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy mieszając, doprawić zupę do smaku. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.

Jajka dodać do zupy i wymieszać.

Zupę podawać z grzankami z chleba ( chleb pokroić wcześniej w kostkę i wysuszyć na grzanki ). 
Zupa szczawiowa z grzankami
Masło roztopić i poddusić na nim opłukany, osuszony i pokrojony szczaw tak by puścił sok.
Zupa szczawiowa z grzankami
Szczaw przełożyć do zupy i gotować około 8-10 minut.
Zupa szczawiowa z grzankami
Szczaw przełożyć do zupy i gotować około 8-10 minut.
Zupa szczawiowa z grzankami
Jajka pokroić w kostkę. Jajka dodać do zupy i wymieszać.

Tagi:

szczaw