iwona3004

iwona3004

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Zupa szczawiowa z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna,kwaskowa zupa... w sezonie gotuję ją kilka razy.

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajkiem

 

  • ok.3 litrów liści świeżego szczawiu (można użyć szczawiu konserwowanego ze słoika ale to już nie to samo)
  • 5 dużych ziemniaków
  • 5-6 szkrzydełek z kurczaka
  • 5-6 jajek
  • śmietana słodka z kartonika ok 150 ml
  • sól,pieprz mielony,4 kulki ziela angielskiego,łyżka vegety

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajkiem
W 3 litrach wody gotuję przez ok.20 min.skrzydełka z przyprawami,następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.Liście szczawiu dokładnie myję i kroję,gdy ziemniaki już są miękkie wyjmuję skrzydełka,obieram z kości i dodaję mięso do zupy, dodaję szczaw i gotuję jeszcze ok.10 min.Do garnka wkładam ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajka,wszystko zaprawiam śmietaną.SMACZNEGO!!!