Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczna, wiosenna zupka z dużą ilością szczawiu, podana z grzankami przygotowanymi na maśle oraz z jajkiem.

Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami

 

  • porcja rosołowa 40 dkg
  • marchewka młoda 2-3 szt
  • pietruszka młoda 1 szt
  • szczaw 250 gram
  • chleb 3-4 kromki
  • masło 1-2 łyżki
  • śmietana 1 łyżka
  • jajka 4 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami
Gotujemy w garnku wodę, solimy, wrzucamy mięso i gotujemy około pół godziny. Marchewki i pietruszkę oczyszczamy i ścieramy na tarce. Dodajemy do zupy i gotujemy 15 minut.

Szczaw dokładnie myjemy i kroimy. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia.

Przygotowujemy grzanki: chleb kroimy w kostkę, rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy grzanki na rumiano. Podajemy zupę z jajkiem i grzankami. 
Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami
Gotujemy w garnku wodę, solimy, wrzucamy mięso i gotujemy około pół godziny.
Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami
Marchewki i pietruszkę oczyszczamy i ścieramy na tarce.
Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami
szczaw dokładnie myjemy i kroimy. Dodajemy do zupy.
Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami
Przygotowujemy grzanki: chleb kroimy w kostkę, rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy grzanki na rumiano.

Tagi:

zupa warzywa