Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Zupa szczawiowa z ryzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ten przepis jest w mojej rodzinie juz bardzo dlugo,tak gotowala mi szczawiowa moja prababcia.

Zupa szczawiowa z ryzem

Składniki:

Zupa szczawiowa z ryzem

  • Mieso na wywar( np.skrzydelka,zeberka wieprzowe)
  • Wloszczyzna na wywar(marchew,pietruszka,por i seler)
  • Szczaw(najlepszy swiezy,ale moze byc tez przecier ze sloika)
  • Ryz
  • Smietana kwasna
  • 2-3 jajka
  • Warzywko
  • Sol
  • Cukier
  • 2-3 lyzki maki

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z ryzem

Z miesa i warzyw z dodatkiem warzywka i soli gotujemy wywar.Kiedy mieso zacznie robic sie miekkie dodajemy szczaw i przeplukany ryz, gotujemy az ryz bedzie miekki.Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostke.Make rozrabiamy z woda,nastepnie dodajemy do niej smietane i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji,na koniec wlewam troche zupy i mieszamy,a dopiero wtedy wlewam to do garnka.Tak rozrobiona smietana nie zsiadzie sie w zupie.Doprawiam szczypta cukru i wsypuje pokrojone jajka(ja wsypuje bezposrednio do garnka z zupa)