Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa szparagowa (Gruzja)

         
ocena: 2/5 głosów: 3

Szparagi oczyścić z włókien, umyć, pokrajać na kawałki, zalać 6 szkl

Zupa szparagowa (Gruzja)

Składniki:

Zupa szparagowa (Gruzja)

 

  • 500 g szparagów
  • 2 spore cebule
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • pęczek koperku
  • sól
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa (Gruzja)
Szparagi oczyścić z włókien, umyć, pokrajać na kawałki, zalać 6 szkl osolonej i ocukrzonej wody. Postawić an wolnym ogniu, uważając aby szparagów nie przegotowac gdyż stracą aromat. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, połączyć z zupą. Następnie rondel zdjać z ognia, dodać do zupy roztrzepane żółtka rozprowadzone niewielką ilością wrzącej zupy. Postawić na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.