AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Zupa szparagowa z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa szparagowa powstała z dolnych części szparagów, które pozostały mi po zrobieniu szparagowej pizzy. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem bazylii.

Zupa szparagowa z bazylią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa szparagowa z bazylią

 

  • 1/3 pęczka białych szparagów
  • 1/3 pęczka zielonych szparagów
  • ok. pół litra wody
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • ok. pół łyżeczki suszonej bazylii
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa z bazylią
Zupa powstała z dolnych części szparagów, które zostały mi od pizzy. Jeżeli nie robimy pizzy, możemy górne części ugotować lub upie w dowolny sposób. Szparagi myjemy, oczyszczamy, kroimy na drobniejsze części, zalewamy ok. 1/2 litra wody, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem na gładką masę, ponownie podgrzewamy i doprawiamy suszoną bazylią ( równie dobrze można użyć świeżej posiekanej bazylii ). Zupę rozlewamy do talerzy, polewamy śmietanką i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Wspaniale smakuje podana do szparagowej pizzy, ale równie dobrze smakuje z dodatkiem makaronu lub grzanek. SMACZNEGO :)
Zupa szparagowa z bazylią
Oczyszczone szparagi kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1/2 l wody, solimy, słodzimy i gotujemy ok. 30 minut.
Zupa szparagowa z bazylią
Lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem, podgrzewamy, doprawiamy suszona bazylią.