jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zupa szparagowa z jaglanką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa szparagowa z dodatkiem kaszy jaglanej to moim zdaniem bardzo udane połączenie szczególnie w wersji wegetariańskiej, na bulionie warzywnym.

Zupa szparagowa z  jaglanką. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa szparagowa z jaglanką.

 

  • 1 pęczek białych szparagów
  • szczypta cukru (około 1/2 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 4 czubate łyżki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • sól i pieprz biały do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa z jaglanką.
Do ciepłej ugotowanej kaszy dodajemy masło, pieprz ziołowy - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Szparagi obieramy, gotujemy je w małej ilości lekko osolonej i osłodzonej wody. Kroimy je w 1 cm kawałki zostawiając czubki do dekoracji. Zalewamy szparagi bulionem warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem białym do smaku - zagotowujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W talerzach umieszczamy po łyżce kaszy. Zalewamy ją gorącą zupą. Dekorujemy czubkami szparagów.
Zupa szparagowa z  jaglanką.
Do ciepłej ugotowanej kaszy dodajemy masło, pieprz ziołowy - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Zupa szparagowa z  jaglanką.
Zalewamy szparagi bulionem warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem białym do smaku - zagotowujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.