Zupa szpinakowa (Chiny)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świeży szpinak umyć, drobno posiekać lub zmiksować. Mrożony rozmrozić i zmiksować

Zupa szpinakowa (Chiny)

Składniki:

Zupa szpinakowa (Chiny)

 

  • 500 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 6 szklanek wywaru (np. z kurczaka)
  • 115 g drobno posiekanego mięsa z kurczaka
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wody sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa (Chiny)
Świeży szpinak umyć, drobno posiekać lub zmiksować. Mrożony rozmrozić i zmiksować na puree. W głębokim rondlu podgrzać wywar, dodać kurczaka i zagotować. Następnie dodać szpinak i pokruszoną kostkę tosokwą. Dokładnie wymieszać. Dodać cynamon, gotować na średnim ogniu 5 minut. W kubeczku zmieszać na jednolitą masę mąkę kukurydzianą i wodę. Dodać do zupy, mieszać, aż zgęstnieje. Wyjąć laskę cynamonu. Dodać sól i pieprz do smaku.