agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Zupa szpinakowa z pulpetami i boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepyszna i pożywna zupa szpinakowa z dodatkiem drobiowych pulpetów i boczku. Mocno rozgrzewająca, idealna na jesienne dni. Gorąco polecam.

Zupa szpinakowa z pulpetami i boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa szpinakowa z pulpetami i boczkiem

zupa

  • bulion warzywny 2 l
  • szpinak świeży 500 g
  • ziemniaki 4 duże
  • serek topiony 100 g
  • sól pieprz czosnek i majeranek do smaku

pulpety

  • mięso mielone drobiowe 250 g
  • bułka 1 szt
  • sól pieprz
  • jajko 1 szt

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa z pulpetami i boczkiem
Do przygotowania zupy użyłam domowego bulionu warzywnego. Z bulionu wyciągnąć warzywa i podgrzać. W tym czasie wmieszać mięso mielone drobiowe, jajko, sól, pieprz, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Uformować małe pulpety, wielkości rafaello.

Wkładać na gotujący się bulion, ugotować i wyciągnąć je na bok. W tym czasie do bulionu dodać podgotowane , pokrojone w kostkę ziemniaki. Podgotować ok 5 minut i zblendować. Dodać serek topiony i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać oczyszczony szpinak i pulpety. Doprawić do smaku solą, pieprze, czosnkiem oraz odrobiną majeranku.

Zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut. W tym czasie pokroić boczek i podsmażyć. Zupę przelewać do talerzy, z wierzchu posypać boczkiem. Smacznego :)
Zupa szpinakowa z pulpetami i boczkiem
do zupy dodać szpinak i pulpety, doprawić do smaku
Zupa szpinakowa z pulpetami i boczkiem
boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni

Tagi:

szpinak