iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 634]

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa ma fajny, inny, orientalny smak. Jest zdrowa i bardzo lekka. Możemy zrobić ją na bardziej ostro dodając więcej papryczki chili.

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym

Składniki:

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym

 

  • 1/2 litra bulionu warzywnego,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 czerwonej papryczki chili,
  • 1 ananas o wadze nie więcej jak 1 kg,
  • 20 dag piersi z kurczaka,
  • sok z połowy limonki,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 cm korzenia imbiru,
  • kilka plastrów marynowanego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy.

 

Sposób przygotowania:

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i przesmażamy na gorącym oleju. Papryczkę, imbir, czosnek siekamy bardzo drobno, dodajemy do kurczaka. smażymy jeszcze chwilę. Ananasa kroimy na połowę, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Bulion należy zagotować, następnie wrzucić zawartość patelni i ananasa. Zupę doprawiamy octem ryżowym oraz kurkumą, wciskamy sok z cytryny. Następnie wlewamy mleczko i przelewamy zupę do połowy ananasa, dekorujemy paskami imbiru.