WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Zupa Tom Kha Gai z kurczakiem i krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekki i bardzo smaczny powiew Wschodu. Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym, wzbogacona krewetkami. Troszkę zmieniony tradycyjny przepis.

Zupa Tom Kha Gai z kurczakiem i krewetkami

Składniki:

Zupa Tom Kha Gai z kurczakiem i krewetkami

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 10 krewetek tygrysich
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 młode cebulki ze szczypiorem
  • 5 grzybów shitake
  • ok 1 cm imbiru
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • sok z limonki
  • 1 łyżeczka chili
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa Tom Kha Gai z kurczakiem i krewetkami
Mięso z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy. Wrzucamy do bulionu, a następnie dodajemy krewetki. Dodajemy pastę curry, wkładamy zmiażdżoną trawę cytrynową, starty na drobnej tarce imbir i namoczone przez noc i pokrojone drobno grzyby shitake. Gotujemy ok 20 minut, po czym wlewamy mleko kokosowe i dodajemy posiekane cebulki ze szczypiorem, jeszcze raz zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i sokiem z limonki do smaku.