SUPERPRZEPIS

Zupa truskawkowa z rabarbarem i mascarpone

  • 1
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Zupa truskawkowa z rabarbarem i mascarpone Więcej zdjęć (5)

Przepyszna kremowa zupa z truskawek i rabarbaru. Smakuje pysznie i na ciepło i na zimno. Podałam ją z kakaowymi domowymi bezikami i świeżymi truskawkami

Składniki:

Zupa truskawkowa z rabarbarem i mascarpone

 

  • 300 g truskawek
  • 4 cienkie łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 100 g mascarpone
  • Do podania: beziki kakaowe i świeże owoce

Sposób przygotowania:

Zupa truskawkowa z rabarbarem i mascarpone
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka. Wlać wodę i wsypać cukier. Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić na kawałki, wsypać truskawek. Garnek postawić na gazie, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut aż rabarbar i truskawki zmiękną. Następnie zmiksować całość na gładki krem.

Do gorącej masy dodać mascarpone, mieszać aż się rozpuści i powstanie gładka zupa.Porcje zupy nalać do miseczek, posypać truskawkami i bezikami
Zupa truskawkowa z rabarbarem i mascarpone
truskawki odszypułkowąć, pokroić i wrzucić do garnka, dodać wodę i cukier
Zupa truskawkowa z rabarbarem i mascarpone
rabarbar umyć, pokroić na kawałki, wrzucić do truskawek
Zupa truskawkowa z rabarbarem i mascarpone
ugotowane składniki zmiksować blenderem na krem
Zupa truskawkowa z rabarbarem i mascarpone
do gorącej masy dodać mascarpone, wymieszać