Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 87]

Zupa truskawkowo-jaglana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 320
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, zdrowa i pożywna. Doskonała propozycja na lato, ale zrobisz ją też z truskawek mrożonych. Posmakuje małym i dużym.

Zupa truskawkowo-jaglana

Składniki:

Zupa truskawkowo-jaglana

 

  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 75 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • kilka listków świeżej mięty
  • 150 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Zupa truskawkowo-jaglana
1. Kaszę dokładnie opłukać, osączyć, ugotować w osolonej wodzie zagotowanej z dodatkiem mleka.

2. Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Wrzucić na ok. 3/4 l wody zagotowanej z cukrem, zagotować, gotować 3 minuty. Zmiksować z listkami mięty.

3. Zupę rozlać do miseczek, zabielić śmietanką, podawać z kaszą.

Tagi:

zupa owocowa