Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa truskawkowo-porzeczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupę owocową podawać z grzankami, biszkoptami lub groszkiem ptysiowym

Zupa truskawkowo-porzeczkowa

Składniki:

Zupa truskawkowo-porzeczkowa

 

  • 1 kg truskawek,
  • 0,5 kg porzeczek czerwonych,
  • 2 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki śmietanki słodkiej,
  • 15 dag cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 4 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Zupa truskawkowo-porzeczkowa
Porzeczki umyć, wsypać do rondla, wlać szklankę wrzącej wody i gotować przez chwilę, zdjąć z ognia. Truskawki umyć, usunąć szypułki i razem z porzeczkami przetrzeć przez sito lub dokładnie zmiksować. Żółtka z cukrem kryształem i cukrem waniliowym utrzeć do białości. Mleko zagotować i ciągle mieszając połączyć z utartymi żółtkami. Następnie do mleka z żółtkami dodać przecier owocowy i śmietankę, wymieszać. Gdy zupa jest mało słodka dodać cukru.