Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa warzywna z groszkiem i koperkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Warzywna zupka gotowana na rosole.

Zupa warzywna z groszkiem i koperkiem

Składniki:

Zupa warzywna z groszkiem i koperkiem

 

  • rosól drobiowo-warzywny z poprzedniego dnia - 2l,
  • marchewka - 3 sztuki,
  • cebula - 1 sztuka,
  • korzen pietruszki - 2 sztuki,
  • seler naciowy - 1 lodyga,
  • seler korzeniowy - nieduzy kawalek,
  • groszek mrozony - 1,5 szklanki,
  • por - 1 sredniej wielkosci
  • czosnek - 2 zabki,
  • koper suszony/swiezy - lyzka/2lyzki,
  • lisc laurowy,
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z groszkiem i koperkiem
Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Cebule, korzen selera i czosnek pokroic w kosteczke. Pietruszke,pora, lodyge selera i marchewke w plastry badz pólplastry, groszek przeplukac. Z wierzchu rosolu zebrac tluszcz i wyrzucic. Rosól zagotowac, wrzucic cebule, marchewke, korzen selera i pietruszke. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodac lisc laurowy, lodyge selera, pora i groszek, gotowac przez ok 10 minut, wrzucic czosnek i koperek, zagotowac i doprawic do smaku.

Tagi:

groszek