Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa warzywna z kasza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa warzywna z kasza, zabielana smietana.

Zupa warzywna z kasza

Składniki:

Zupa warzywna z kasza

 

  • udziec inydka - 300g,
  • cebula - 1 sztuka,
  • ziemniaki - 3 duze sztuki,
  • marchew - 4 sztuki,
  • pietruszka, korzen - 1-2 sztuki,
  • seler naciowy - 1-2 lodygi,
  • groszek mrozony - 1/2 szklanki,
  • kasza jeczmienna - 6 lyzek,
  • smietana kwasna - 4-6 lyzek,
  • por - 1/2 sztuki,
  • czosnek - 1-2 zabki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, vegeta, maggie,
  • lisc laurowy.

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z kasza
Kasze przeplukac na sicie. Warzywa obrac i umyc. Udziec umyc, gleboko ponacinac mieso w kilku miejscach. Do duzego garnka wlac 1,5 litra wody, wlozyc udziec, dodac 1,5 lyzki vegety i lyzeczke soli, zagotowac. Gotowac udziec przez ok 35 minut, po czym dodac pokrojona z kostke cebule i pieprz. Gotowac przez 5 minut, po czym dodac pokrojone w kosteczke: ziemniaki, marchewke i pietruszke. Po kolejnych 5 minutach gotowania, dodac kasze oraz lisc laurowy, gotowac 5-10 minut, dodac pokrojony seler naciowy. Po kolejnych 10 minutach gotowania dodac przeplukany mrozony groszek oraz pokrojony w prazki por, gotowac kolejne 5-10 minut. Dodac rozdrobniony czosnek i posiekana natke pietruszki, zdjac z ognia, dodac smietane, wymieszac. Ponownie zagotowac i doprawic do smaku. Zupe podawac z kawalkami miesa.