Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Zupa warzywna z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ostra zupa pełna beta-karotenu i likopenu

Zupa warzywna z pomidorami

Składniki:

Zupa warzywna z pomidorami

 

  • 1 łyżka (15 g) oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • kilka strąków pokrojonej fasolki szparagowej (200 g)
  • 1 pokrojona w plasterki marchewka (100 g)
  • 1 pokrojona w plasterki pietruszka (100 g)
  • 2 pokrojone w piórka gałązki selera naciowego (40 g)
  • 2 duże pokrojone pomidory z puszki (400 g)
  • 4 łyżki ugotowanego na pół twardo (al. dente) makaronu świderki (60 g)
  • Szczypta chili
  • Pieprz
  • Posiekana natka pietruszki
  • Sól do smaku, lepiej mniej niż więcej

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z pomidorami

Na rozgrzanej oliwie podduś lekko cebulę. Do dużego garnka wlej wodę, po zagotowaniu dodaj cebulę, fasolkę szparagową i lekko posól. Po około 10 minutach dodaj marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Po około 5 minutach od ponownego zagotowania zupy dodaj pomidory i gotuj jeszcze kilka minut, tak aby warzywa nie były rozgotowane. Dodaj do smaku pieprz i szczyptę chili. Na talerzu połóż ugotowany makaron i wlej gorącą zupę, posyp natką pietruszki.



  115 kcal/porcję.


Poczytaj o zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków.