bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 747]

Zupa węgierska z kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W chłodne dni nic nas tak nie rozgrzeje jak talerz sycącej zupy. U mnie ostatnio na obiad była zupa węgierska z kiełbasą.

Zupa węgierska z kiełbasą

Składniki:

Zupa węgierska z kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Zupa węgierska z kiełbasą
Do garnka przekładamy wędzone żeberka, dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Wlewamy 3-4 litry wody, wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.

Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oleju kokosowego, pieczarki kroimy w plastry, dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy do momentu aż woda odparuje, przekładamy na talerz.

Kiełbasą kroimy w cienkie plasterki, smażymy na patelni po smażeniu cebuli i pieczarek, powinna być lekko zrumieniona. Marchewkę i ogórki kiszone kroimy w pół plasterki, paprykę kroimy w cienkie paski, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Z wywaru wyjmujemy mięso i dodajemy wszystkie warzywa oraz kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy pastę węgierską i gotujemy przez kilka minut.

Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, zupa powinna być lekko ostra.