Miód&Cytryna

Miód&Cytryna

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Zupa wiejska z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W zimowe wieczory mam więcej czasu na poszukiwania nowych smaków.. tak trafiłam na soczewicę. Bardzo dobrze nadaje się jako baza do zup i potrawek jednogarnkowych, odpowiednio przygotowana może urozmaicić nadzienie pierogów, naleśników i pasztecików.

Zupa wiejska z soczewicą

Składniki:

Zupa wiejska z soczewicą

 

  • 0,5 l wody
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 0,5 puszki fasoli
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • pętko kiełbasy (wykorzystałam swojską kiełbasę od dziadka, intensywnie czosnkową)
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa wiejska z soczewicą
Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj. W sporym garnku z grubszym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę z czosnkiem i podsmaż. Dodaj pomidory oraz posiekaną pietruszkę (zostaw odrobinę do przyozdobienia) i duś przez następne 5 min. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, blenderem zmiksuj składniki na gładką masę. Dodaj wodę, soczewicę, słodką i ostrą paprykę, odrobinę soli i pieprzu, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 min. Na suchej patelni zrumień pokrojoną w plasterki kiełbasę, fasolę odcedź i przepłucz zimną wodą. Dodaj do zupy tuż przed końcem gotowania. Podawaj posypaną pietruszką lub świeżą bazylią.