p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

zupa wiosenna- botwinka z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja ulubiona zupa wiosenna- botwinka z jajkiem

zupa wiosenna- botwinka z jajkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

zupa wiosenna- botwinka z jajkiem

 

  • 1/2 kg boczek świeży,
  • 2 pęczki Botwinka z buraczkami,
  • 2 łyżki przyprawa do dań Kucharek,
  • 2 łyżki cukier,
  • 2 łyżki ocet jabłkowy,
  • do smaku sól pieprz,
  • 2 szt. jajka,
  • 200 ml śmietana do zup

 

 

 

Sposób przygotowania:

zupa wiosenna- botwinka z jajkiem
Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków, małych korzeni. Piotrek podaje ją z duszonymi, młodymi ziemniakami i skwarkami. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, podgotować, ściągnąć szumowiny, dodać przyprawę do dań Kucharek, gotować około 1/2 godziny, dodać drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z małymi buraczkami.Wszystkie gotować na wolnym ogniu do miękkości. 2 łyżki cukru wymieszać z wrzącą zupą, aż się rozpuści cukier, dodać 2 łyżki octu jabłkowego, wlać wszystko do zupy. Do śmietany dodać trochę soli i chochlę gorącej zupy, żeby ją zahartować. Wlać do zupy, nie gotować. Ugotować na twardo 2 jajka, obrać z łupinek przekroić na pół, Zupę wlać do misek, ułożyć połówki jajek, osobno podać kartofle duszone ze skwarkami.
zupa wiosenna- botwinka z jajkiem
Etap 1
zupa wiosenna- botwinka z jajkiem
Etap 2