Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa wiśniowa z grzankami i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupę owocową można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub biszkoptami.

Zupa wiśniowa z grzankami i śmietaną

Składniki:

Zupa wiśniowa z grzankami i śmietaną

 

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kg wiśni
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szkl śmietanki kremówki
  • 2 l wody

Sposób przygotowania:

Zupa wiśniowa z grzankami i śmietaną
Wiśnie dokładnie umyć, wydrylować. Do garnka wlać 2 litry wody, zagotować, wsypać wydrylowane wiśnie i gotować przez pięć minut. Następnie zdjąć z ognia, przyprawić do smaku cukrem, wymieszać i wystudzić. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony w kostkę chleb tostowy i zrumienić. Grzanki rozłożyć na talerze, zalać zupą, ozdobić bitą śmietaną..

Tagi:

chleb