Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Zupa wołowa z warzywami i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowujemy w szklanym naczyniu marynatę z czosnku, cebuli, sosu sojowego i oleju sezamowego. Obtaczamy w niej mięso. Następnie

Zupa wołowa z warzywami i makaronem

Składniki:

Zupa wołowa z warzywami i makaronem

 

  • 230 g pokrojonej w cienkie paski wołowiny
  • 230 g makaronu jajecznego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 850 ml bulionu wołowego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 posiekane cebule dymki
  • 3 pokrojone w plasterki kolby młodej kukurydzy
  • 130 g podzielonych na różyczki brokułów
  • ½ poszatkowanego pora
  • odrobina chili

Sposób przygotowania:

Zupa wołowa z warzywami i makaronem
Przygotowujemy w szklanym naczyniu marynatę z czosnku, cebuli, sosu sojowego i oleju sezamowego. Obtaczamy w niej mięso. Następnie przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Makaron gotujemy we wrzątku około 4 minut. Ugotowany odcedzamy i odstawiamy. Wlewamy do dużego garnka bulion i zagotowujemy go. Do bulionu dodajemy wołowinę wraz z marynatą, brokułami, kukurydzą i porem. Przykrywamy całość i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, tak długo, aż mięso i warzywa zmiękną. Następnie dodajemy makaron i mieszamy go z resztą składników. Dolewamy chili i gotujemy przez 3 minuty. Zupa jest gotowa do podania.