Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Zupa wonton z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przepis z książki którą dostałam autorka Linda Doeser tytuł "Kuchnia Azjatycka"

Zupa wonton z krewetkami

Składniki:

Zupa wonton z krewetkami

 

  • 30 dag piersi kurczaka bez skóry
  • 30 dag dużych krewetek
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
  • 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego(nie koniecznie)
  • 1 opakowanie ciasta do pierożków (można kupić w dobrych sklepach z żywnością orientalną)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub kartoflanej
  • 3 3/4 szklanki wywaru z kurczaka lub z kostki
  • kawałek około 5 cm świeżego ogórka, obranego i pokrojonego w drobną kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 gałązki kolendry lub natki i 1 pomidor obrany ze skórki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa wonton z krewetkami
Pierś kurczaka i 3/4 porcji krewetek, imbir i dymki włóż do pojemnika blendera i rozdrabniaj 3 minuty. Dodaj jajko, sos ostrygowy (jeśli się na niego zdecydujesz) i przyprawy. Włącz blender jeszcze na 30 sekund. Odstaw. Mąkę wymieszaj na pastę z odrobiną wody. Rozłóż na desce 8 kawałków ciasta na pierożki, brzeg każdego posmaruj pastą z mąki. Na środek ciasta połóż pół łyżeczki przygotowanego farszu. Złóż ciasto na pół po skosie i zlep. Gotuj w osolonym wrzątku (4 minuty). Zagotuj wywar z kurczaka, włóż pozostałe krewetki i kawałki ogórka, gotuj na małym ogniu 3-4 minuty. Włóż ugotowane wcześniej pierożki, żeby się zagrzały. Podawaj zupę w miseczkach z dodatkiem kawałków dymki i pomidorów.