SUPERPRZEPIS

Zupa z botwinki z jajkiem

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Zupa z botwinki z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Jest sezon na botwinkę więc trzeba to wykorzystać i przygotować tak pyszną zupkę z jajkiem , myślę że takiej zupy nikt nie odmówi

Składniki:

Zupa z botwinki z jajkiem

 

  • jajka - 6 szt
  • botwinka -2 pęczki
  • pietruszka - 1 szt
  • marchewka - 1 szt
  • bulion - 2 litry
  • koperek pokrojony -2 łyżki
  • śmietana - 1,5 łyżki
  • mąka - 1 łyżeczka
  • ziemniaki -3 szt

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z botwinki z jajkiem
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Botwinkę opłukać, liście i łodyżki pokroić w słupki, buraczki w kosteczkę. Buraczki zalać w misce 1 szkl gotowaną wodą, odstawić na 5 minut. Po tym czasie przecedzić buraczki i dodać z innymi warzywami do bulionu, gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać liście z łodyżkami , gotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać trochę wywaru, wlać do zupy zagotować. Zupę zdjąć z ognia wlać odcedzony sok, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na cząstki. Zupę podawać z jajkiem i posiekanym koperkiem.
Zupa z botwinki z jajkiem
Marchewka i pietruszka pokrojone w kosteczkę
Zupa z botwinki z jajkiem
Liście i łodyżki botwinki pokrojone w słupki
Zupa z botwinki z jajkiem
Warzywa zostały dodane do bulionu podczas gotowania
Zupa z botwinki z jajkiem
Ziemniaki obrane opłukane i pokrojone w kostkę

Tagi:

jajko jajka