Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Zupa z botwiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna zupka ze świeżej botwiny

Zupa z botwiny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z botwiny

 

Sposób przygotowania:

Zupa z botwiny
Skrzydełka z kurczaka gotuję do miękkości w garnku z wodą z kostką rosołową i liściem laurowym. Botwinkę dokładnie myję. Buraczki oddzielam od łodyg, obieram, kroję w plasterki. Łodygi i liście skroję na drobne części. Gdy mięsko jest już miękkie wyciągam je na talerz a całą botwinę wrzucam do wywaru. Gotuję do miękkości. Następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz dodaję barszcz w proszku i chwile podgotowuje. (barszcz w proszku można ominąć, ale ja dodałam aby zupa miała wyraźniejszy smak, bo same buraczki mogą nie wystarczyć, chyba że dodamy ich dość dużo). Na sam koniec zaciągam zupę zahartowaną śmietaną. Smacznego
Zupa z botwiny
Całą botwinę dokładnie myje, buraczki obieram, liście i łodygi kroję na drobne
Zupa z botwiny
Do ugotowanego wywaru wrzucam przygotowaną botwinę
Zupa z botwiny
do gotującej się zupy wsypuję przyprawy oraz barszcz w proszku