gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupa jarzynowa m.in. z brukselką jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam, smakowała całej mojej rodzinie.

Zupa z brukselką

Składniki:

Zupa z brukselką

 

  • 300 gram kości od schabu
  • 200 gram brukselki świeżej
  • 1/2 pora
  • 1 puszka marchewki z groszkiem
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • przyprawa uniwersalna do smaku
  • sól
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Zupa z brukselką
Kości płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 1,5 - 2 litry) i gotujemy z dodatkiem soli. Gdy mięso na kościach będzie miękkie, to wyciągamy kości i obieramy z mięsa. Brukselkę obieramy z pierwszych liści, płuczemy i wrzucamy do wywaru. Por drobno siekamy i także dodajemy do wywaru. Gotujemy, aż brukselka będzie miękka. Następnie dodajemy odcedzoną z zalewy marchewkę z groszkiem, kostkę warzywną, obrane kawałki mięsa oraz do smaku przyprawę uniwersalną. Gotujemy ok. 5 minut. Na koniec wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką. Mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Porcję zupy wylewamy na talerz.