kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Zupa z brukwi na gęsinie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bukiew jest bardzo zdrowym, choć niestety zapomnianym warzywem. Najsmaczniejsza jest zimową porą gdy jest przemrożona. Zupa z brukwi jest bardzo smaczna.

Zupa z brukwi na gęsinie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z brukwi na gęsinie

 

  • 2 skrzydełka gęsi (same "pałki" od skrzydełek)
  • 1 nieduża żółta brukiew
  • 1 marchewka
  • 1,5 litra wody
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 1 pietruszka
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pierz do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z brukwi na gęsinie
Zagotowujemy w niewielkim garnku wodę i wrzucamy do niej gęsinę. g\gotujemy mięso na wolnym ogniu i szumujemy. Brukiew obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Po ok. 60 minutach gotowania mięsa, dodajemy do niego brukiew, por, seler, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa (poza brukwią), dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i gotujemy aż marchewka zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy zupę pieprzem i solą. Tak przygotowaną zupę podajemy gorącą. SMACZNEGO!
Zupa z brukwi na gęsinie
Gęsie skrzydełka gotujemy na wolnym ogniu i szumujemy wywar.
Zupa z brukwi na gęsinie
Brukiew obieramy i kroimy na grubą kostkę
Zupa z brukwi na gęsinie
Do wywaru mięsnego dodajemy brukiew i włoszczyznę.
Zupa z brukwi na gęsinie
Wyjmujemy warzywa zostawiając tylko brukiew i marchew. Dodajemy majeranek i doprawiamy pieprzem oraz solą.