marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa z bułgarskich pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa z bułgarskich pomidorów.

Zupa z bułgarskich pomidorów

Składniki:

Zupa z bułgarskich pomidorów

 

  • 2 kg podłużnych bułgarskich pomidorków,
  • sztuka włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • 2-3 bulionetki warzywne,
  • 1,5 l.wody,
  • 3-4 listki laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • sól,
  • kilka łyżek ubitej kremówki,
  • listki świeżej melisy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Zupa z bułgarskich pomidorów
Włoszczyznę oczyścić i opłukać, a następnie pokroić na wzdłuż i wrzucić do garnka z wodą,dodać bulionetki,listki laurowe i ziele angielskie.Gotować z 45 min. na wolnym ogniu pod przykryciem.Cebulę po obraniu i opłukaniu przekroić na wpół i opiec połówki na drugim płonącym palniku i dodać do garnka. Dodać parę gałązek lubczyku zamiast maggi dolewać.Pogotować jeszcze z 15 min. i przecedzić wywar przez sitko do drugiego mniejszego garnka. Pomidory bułgarskie po opłukaniu sparzyć i zdjąć z nich palcami lub nożykiem skórkę,pokroić a następnie przetrzeć pałką przez sitko do garnka z wywarem. Potem blenderem mieszać pulpę pomidorową nie odrywając mieszadła od dna garnka.Doprawić pod koniec solą, ale nie za dużo i pieprzu. Można zupę serwować w filiżankach do zup na ciepło lub zimno z kleksem kremówki i listkami świeżej melisy.

Tagi:

pomidory