Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z buraczkami i fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka zupa z dodatkiem fasolki szparagowej konserwowej i buraczków ćwikłowych marynowanych w całości.

Zupa z buraczkami i fasolką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z buraczkami i fasolką

 

  • 50 dkg kości od kurczaka
  • 3 marchewki
  • 50 g selera
  • 1 pietruszka
  • 10 dkg pora
  • 40 dkg ziemniaków
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 30 dkg fasolki szparagowej konserwowej
  • 30 dkg buraczków ćwikłowych marynowanych w całości
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa z buraczkami i fasolką
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, pokroić w półplasterki. Przygotowane warzywa dodać do wywaru, gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy razem z odrobiną pieprzu i soli. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Fasolkę odsączyć, buraczki wyjąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę i buraczki dodać do zupy, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa z buraczkami i fasolką
Umyte przełożone do garnka i zalane wodą kości od kurczaka.
Zupa z buraczkami i fasolką
Obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupa z buraczkami i fasolką
Pokrojone ziemniaki dodane razem z solą i pieprzem do gotującej się zupy.
Zupa z buraczkami i fasolką
Odsączona fasolka i wyjęte z zalewy i pokrojone buraczki marynowane.