katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Zupa z buraczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczna zupa z buraczkami, mięsem i zacierkami. Lubię zacierki w zupie choć też bardzo lubię na mleku.

Zupa z buraczkiem

Składniki:

Zupa z buraczkiem

 

  • Zupa

 

 

  • Zacierki

 

Sposób przygotowania:

Zupa z buraczkiem
Mięso myjemy, kroimy na kawałki i zalewamy w garnku wodą. Stawiamy do gotowania. Obieramy ziemniaki, marchew i buraki. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew dowolnie a buraki ścieramy na tarce. Najpierw do garnka dodajemy ziemniaki, marchew, por, natkę pietruszki, marchew i przyprawy. Gdy wszystko się chwilę pogotuje dodajemy buraczki i doprawiamy octem.

Z jajka i mąki zagniatamy twarde ciasto z którego odrywamy palcami małe kawałeczki formując zacierki. Żeby kluseczki się nie zlepiały oprószamy mąką.

Pod sam koniec gotowania wrzucamy zacierki i mieszamy.

Gotujemy 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku.

Można dodać śmietanę.