gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

zupa z buraczków na żołądkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodko kwaśna zupa z buraczków idealna na chłodniejsze dni.

zupa z buraczków na żołądkach

Składniki:

zupa z buraczków na żołądkach

 

  • pół kg żołądków drobiowych,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • pięć średniej wielkości buraczów,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 20 dag fasolki szparagowej,
  • puszka białej fasoli,
  • śmietana, odrobina mąki
  • sol, pieprz,
  • cukiej, ocet

 

Sposób przygotowania:

zupa z buraczków na żołądkach
Dokładnie oczyścić żołądki, wypłukać, pokroić na trzy części, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez pół godziny. Następnie dorzucić obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę buraczki i oczyszczoną pokrojoną na 3 części fasolkę szparagową. Po 15 minutach dodać marchewkę, seler i pietruszkę, również pokrojone w drobną kostkę, gotować do miękkości warzyw, dorzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować ok 15 minut, aż będą miękkie. Kiedy warzywa są już ugotowane dodajemy do nich fasolkę w puszce, wcześniej przelewamy ją zimną wodą i odsączamy.Całość doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. W miseczce rozrabiamy pół szklanki śmietany, łyżkę mąki, zimną wodę, dodajemy do tego gorącą zupę i mieszamy, następnie wlewamy do garnka ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy zupę cukrem, smakujemy wedle upodobań i octem. Smacznego.