Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka zupa z podsmażoną łopatką wieprzową i ciecierzycą, z dodatkiem mrożonej zupy wiosennej firmy HORTEX.

Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną

 

  • 1x Zupa wiosenna 9-składnikowa Hortex
    1 opakowanie Zupy wiosennej 9-składnikowej HORTEX
  • 20 dkg suchej ciecierzycy

  • 50 dkg łopatki wieprzowej

  • 4 łyżki oleju

  • 1 mała cebula
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 2 litry bulionu wieprzowego
  • 4 średnie ziemniaki

  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną
Ciecierzycę przesypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 2 szklanki), przykryć i odłożyć na ok. 12 godzin do namoczenia. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozgrzać olej, mocno zrumienić na nim mięso. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Do mięsa z cebulą dodać namoczoną, odsączoną ciecierzycę, liść laurowy i ziele angielskie. lać bulion i zagotować. Gotować kilkanaście minut, aż ciecierzyca zrobi się prawie miękka. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy razem z mrożoną zupą wiosenną Hortex. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej. Porcje zupy na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną
Ciecierzyca przesypana do garnka zalana wodą i odłożona do namoczenia.
Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną
Pokrojona w kostkę cebula dodana do zrumienionego mięsa.
Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną
Pokrojone obrane ziemniaki dodane do zupy razem z mrożonką Hortex.