Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z cukinią i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekka zupa z cukinią i mrożonym zielonym groszkiem.

Zupa z cukinią i groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z cukinią i groszkiem

 

  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 bardzo duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • olej do smażenia
  • 2 marchewki
  • ok. 50 g selera korzeniowego
  • ok. 20 cm kawałek pora
  • 30-40 dkg cukinii
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • przyprawa uniwersalna -wg uznania
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Zupa z cukinią i groszkiem
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę chili pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por dokładnie oczyścić, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewki, por i seler wrzucić do garnka. Smażyć razem ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez pestek). Dodać ją razem z mrożonym groszkiem do pozostałych warzyw w garnku. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa z cukinią i groszkiem
Pokrojona cebula czosnek i papryczka zeszklone na oleju.
Zupa z cukinią i groszkiem
Marchewka seler i por wrzucone do garnka z zeszkloną cebulą czosnkiem i papryczką.
Zupa z cukinią i groszkiem
Starta cukinia i mrożony groszek dodane do pozostałych warzyw.
Zupa z cukinią i groszkiem
Bulion drobiowy dolany do warzyw w garnku.