Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa z cukinii i papryki z ketchupem na kiełbasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo sycące jesienne danie. Ketchup nadaje tej zupie bardzo fajny smak. Robię ją bardzo często w sezonie jesiennym.

Zupa z cukinii i papryki z ketchupem na kiełbasie

Składniki:

Zupa z cukinii i papryki z ketchupem na kiełbasie

 

  • 1,5 l. bulionu,
  • 25 dag kiełbasy podwawelskiej,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 dag cukinii,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 5 dag ryżu,
  • 7 łyżek ostrego ketchupu,
  • 2 łyżki suszonego lubczyku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Zupa z cukinii i papryki z ketchupem na kiełbasie
Na patelni przez 5 minut podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojony w plasterki czosnek oraz drobno posiekaną cebule.

Dokładamy do wędliny. To samo robimy z pokrojoną w kostkę cukinią oraz oraz papryką pokrojoną w paski. Wszystko zalewamy bulionem (1,5l.). Dodajemy ryż. Gotujemy ok. 10 minut.

Dokładamy ketchup. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy lubczykiem i słodką papryką.