Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupa fasolowa wymaga długiego gotowania.

Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach
Fasolę umyć, zalać wodą, odstawić na noc. Na drugi dzień żeberka umyć, zalać wodą, zagotować. Zdjąć szumowiny, dodać moczoną przez całą noc fasolkę. Dodać 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz kostki rosołowe. Gotować do miękkości fasolki. Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler obrać, umyć. Marchew, seler, i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wszystko dodać do gotującej się zupy. Gotować wspólnie ok. 15 minut. Na koniec doprawić kucharkiem i pieprzem.
Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach
Żeberka gotujemy razem z fasolką do miękkości. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach
Jarzynę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy.