peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Zupa z czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie lubicie soczewicy? Nie prawda. Zróbcie tą zupę a zmienicie zdanie. Próbujcie, smakujcie - nie zawiedziecie się!

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

Zupa z czerwonej soczewicy

 

  • 1 duża marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 litra domowego przecieru pomidorowego (lub 1 puszka pomidorów bez skóry)
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 0,5 litra bulionu warzywnego (lub 0,5 litra wody + 1 warzywna kostka rosołowa)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej soczewicy
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dorzucamy obrany rozgnieciony czosnek, marchew, pietruszkę i łodygi selera - chwilę podsmażamy od czasu do czasu mieszając.

Dolewamy bulion warzywny - gotujemy na wolnym ogniu 10 minut od zagotowania. Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami.

Dosypujemy czerwoną soczewicę - gotujemy kolejne 10 minut. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30%



Rada: Zupę przed podaniem można zblendować.  

Tagi:

warzywa zupa