migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa z czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna, gęsta i sycąca zupka z czerwonej soczewicy. Równie pyszna jak zupka grochowa i na pewno zasmakuje również fanom tej zupki.

Zupa z czerwonej soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z czerwonej soczewicy

 

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2,5 l bulionu
  • 400 g cienkiej kiełbasy
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki majeranku

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej soczewicy
Do garnka wlać bulion i zagotować. Dodać listki laurowe, majeranek oraz przecier pomidorowy. Ziemniaki pokroić w kostkę i również wrzucić do garnka. Wszystko zagotować i gotować ok 10 minut.

Soczewicę przepłukać wodą. Dodać do garnka i wszystko gotować aż soeczewica i ziemniaki będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w półpasterki i zarumienić na patelni. Dodać do garnka pod koniec gotowania.

Zupa jest raczej gęsta a gdy wystygnie jeszcze bardziej gęstnieje. Jeśli ktoś nie lubi tak gęstej zupy trzeba dolac nieco bulionu. 
Zupa z czerwonej soczewicy
Ziemniaki pokroić w kostkę i również wrzucić do garnka.
Zupa z czerwonej soczewicy
Soczewicę przepłukać wodą. Dodać do garnka i wszystko gotować aż soeczewica i ziemniaki będa miękkie.
Zupa z czerwonej soczewicy
Cienką kiełbasę pokroic w półpasterki i zarumienić na patelni
Zupa z czerwonej soczewicy
Pod koniec gotowania dodac podsmażoną kiełbaskę.