anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo aromatyczna, pożywna i skutecznie rozgrzewająca zupa pełna witamin i składników odżywczych. Odpowiednia również dla osób będących na diecie niskokalorycznej.

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Składniki:

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

 

  • soczewica czerwona - 1 szk.
  • pieczone pomidory – 300 g
  • marchewka – 2 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • oliwa – 1 łyżka
  • bulion drobiowy – 1,5 l
  • sól morska – do smaku
  • pieprz kajeński – do smaku
  • kminek – 1/4 łyżeczki
  • kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
  • słodka papryka wędzona – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę, podgrzać i wsypać utłuczone w moździerzu nasiona kminu rzymskiego i kminku. Mieszając podgrzewać przez chwilę. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i mieszając smażyć bez rumienienia. Dodać rozdrobniony czosnek, a po chwili pozostałe warzywa i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. W razie potrzeby wlać kilka łyżek bulionu. Soczewicę bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Pomidory rozdrobnić widelcem i przełożyć do garnka. Wsypać soczewicę, wlać pozostały bulion, doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Podawać z listkami świeżego majeranku. *użyłam domowych pomidorów długo pieczonych, ale równie dobrze można użyć dobrej jakości pomidorów z puszki