Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupę podawać z grzankami.

Zupa z dyni

Składniki:

Zupa z dyni

 

  • 50 dag dynia,
  • 4 szt cebula,
  • 1 szkl groszek konserwowy,
  • 5 szt ziemniaki,
  • 1 szkl mleko,
  • 1/2 szkl śmietanka,
  • 2 łyżki masło,
  • 3 łyżki szczypiorek usiekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na kawałki, cebulkę posiekać. Umytą dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki. Tak przygotowane warzywa włożyć do garnka z wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować, dodać groszek konserwowy i zagotować. W garnuszku wymieszać śmietankę z mlekiem, wlać do zupy, dodać masło, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę posypać posiekanym szczypiorkiem. .

Tagi:

dynia