bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zupa z dyni i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kremowa zupa z dyni i pomidorów

Zupa z dyni i pomidorów

Składniki:

Zupa z dyni i pomidorów

 

  • 600 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g krojonych pomidorów (użyłam Pudliszki z oliwą i czosnkiem)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 500 ml bulionu/rosołu drobiowego
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • pestki dyni uprażone na suchej patelni

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni i pomidorów
Cebule i czosnek pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć dynie, przesmażyć chwilę, dodać cebule, czosnek, Chwilę smażyć razem do lekkiego zrumienienia dyni. Dodać pomidory, wino, tymianek, doprawić pieprzem i przez 2-3 minuty gotować aż wino lekko odparuje. Wlać bulion i na małym ogniu gotować zupę przez 15 minut. Jak będzie zbyt gęsta dolać bulionu lub wody. Zupę zmiksować. Na koniec dodać śmietanę i zagrzać. Doprawić do smaku, na talerzu posypać prażonymi ziarnami dyni i świeżo zmielonym pieprzem.

Tagi:

dynia pomidory