joasia4786@wp.pl

joasia4786@wp.pl

Kucharz
[Przepisów: 10]

Zupa z fasoli mieszanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa z fasoli to doskonała potrawa - może być jarska jeśli bulion będzie warzywny

Zupa z fasoli mieszanej

Składniki:

Zupa z fasoli mieszanej

 

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 zielona chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka sproszkowanej chili
  • 1 l bulionu warzywnego (lub innego w zależności od upodobania)
  • 450 g fasoli ( najlepiej mieszane różne rodzaje - czerwona, złota itp.)
  • sól i pieprz do smaku
  • ziarenka drobiowe Winiary
  • pietruszka nać do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z fasoli mieszanej
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, w międzyczasie kroimy warzywa - cebulę, ziemniaki i marchew, które potem do niego wrzucamy, by się poddusiły przez ok 3 minuty.
Dodajemy do warzyw pokrojoną chili i zmiażdżony czosnek,dusząc kolejną minutę, by potem dolać bulion i dorzucić kolendrę. Gotujemy ok 20 min na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 10 min. Przelewamy do wazy lub talerzy posypując odrobiną posiekanej natki pietruszki. Smacznego

Tagi:

fasola