Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z fasolką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna, lekka, szybka w przygotowaniu zupa z mrożonym zielonym groszkiem i konserwową fasolką szparagową...

Zupa z fasolką i groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z fasolką i groszkiem

 

  • 1/2 dużej cebuli
  • olej do smażenia
  • 2 średnie marchewki
  • 50 g selera korzeniowego
  • ok. 10 cm kawałek pora
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 szklanki fasolki szparagowej konserwowej

Sposób przygotowania:

Zupa z fasolką i groszkiem
Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, zeszklić na nim cebulę. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Marchewkę, seler i por dodać do cebuli. Podsmażać razem ok. 2-3 minuty, aż warzywa lekko się przyrumienią. lać bulion, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Mięso pokroić w kostkę. Do gotującej się zupy dodać ziemniaki, mięso, mrożony zielony groszek i fasolkę konserwową. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej. 
Zupa z fasolką i groszkiem
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Zupa z fasolką i groszkiem
Oczyszczone obrane i rozdrobnione warzywa.
Zupa z fasolką i groszkiem
Przygotowane warzywa dodane do cebuli i podsmażone.
Zupa z fasolką i groszkiem
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane razem z pokrojonym mięsem do zupy.